dijous, 26 d’abril del 2012

Teràpia sistèmica -teràpia familiar



Us explico com es treballa al centre. Aquesta vegada es tracta de com funciona la teràpia familiar. 




Al centre es treballa des de la teoria sistèmica sempre que es pot. Els pares participen i en cada sessió hi ha una estona pensada per parlar amb ells. Però quan realment es treballa seguint la teoria sistèmica és en teràpies de família.

Us explico un cas sense entrar massa en detalls: una família jove amb estudis,  amb feina i molt responsables. Tenen dos fills, un nen que ha començat la ESO i una nena que fa 5è. Els dos germans discuteixen sovint. Els pares els preocupa l’actitud que tenen a casa i també a l’escola. Es mostren preocupats pel rendiment escolar. Han provat diverses teràpies: flors de Bach, osteopatia, ... han sentit a parlar de la teoria sistèmica, doncs un dels dos és mestre, i han decidit fer teràpia. El Diego els ha assessorat en fer sessions de psicomotricitat combinades amb les sessions que fan amb ell.
A la primera entrevista es va parlar de què els preocupava a cadascú , de les activitats extraescolars que feien i els va proposar de deixar alguna  extraescolar si es veia carregada. Decideixen deixar música i continuar amb les altres activitats.
En Diego decideix fer sessions de psicomotricitat amb la Jana i les distribueix de la següent manera:
Les primeres sessions actuen un cada vegada, la tercera setmana van junts els dos germans i els fa agafar rols diferents als seus. A la quarta setmana actua en una sessió el pare amb el nen i en l'altra amb la nena
. La cinquena setmana actua la mare.
La teràpia encara no ha finalitzat...


En què consisteixen les sessions:
 les sessions es basen en agafar diferents rols: un germà fa de l'altra, la mare fa de nen/a i a l'inrevés, el pare fa de nen/a i a l'inrevés.
En els rols es pot veure com un actua fent d l'altre i després es fa una reflexió de com s'han sentit, com veuen el rol de l'altre i les actuacions que en fan. Entre tots es van traient conclusions i en algunes ocasions surten accions puntuals que es poden arribar  a fer per poder millorar la situació.




Valoració:
Jana, la psicomotrista del centre, sempre explica el que ha fet¸i com ha anat la sessió a la mare o al pare, segons qui va a buscar als nois.
De moment la percepció que hi ha és molt positiva. Els  dos  germans es relacionen més. Hi ha hagut   canvis importants en quan a  idees i maneres d’actuar. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada